EDDERKOPPEN SCENE – VÅR HISTORIE

Starten i 1942

Edderkoppen Scene er tidligere kjent som både Edderkoppen Teater og ABC-Teatret. I 1942 overtok Leif Juster Søilen Teater i Keysers gate i Oslo og døpte det om til Edderkoppen. Leif Juster er Norges ubestridte revykonge og Edderkoppens far. Han hadde første premiere 3. september samme år med «Saker og ting», men det viste seg raskt at teateret var for lite. Etter krigen i 1945 flyttet teateret til nye lokaler på St. Olavs plass og Leif Juster drev Edderkoppen Teater frem til konkursen i 1966.

Femtitallet

Femtitallet er Edderkoppens storhetstid med en rekke revyer og komedier som «Byen med det store Hjertet», «Klin Toki», «Oslo trill Rundt», «I Tykt og Tynt», «Med Vinger på», «Nytt på By’n», og «Hoppla, vi bor!». «Bare jatt me’n» med Leif Juster i 1950, var en så stor suksess at den ble satt opp igjen i 1956. Forestillingen gikk tilsammen 420 ganger og var en crazy-komedie som senere ble til film-klassikeren «Fjolls til Fjells». «Fluer i nettet» var Leif Justers siste revy på Edderkoppen i 1966 før tung gjeld førte til nedleggelse av teateret året etter. Justers siste forestilling ble spilt 17/12 1966.

ABC-Teatret

Einar Schanke overtok lokalene i 1967 og byttet navn til ABC-Teatret. Han videreførte Leif Juster sin revytradisjon og drev teateret frem til sin død i 1992. Syttitallet bruker Einar Schanke til å pusse opp teatret, videre brukes salen til bingo-lokale og utleie til bl. a. Det Norske Teatret (Bikuben) og Tramteatret, samt artister som Ole Paus, Øystein Sunde, Åse Kleveland og Odd Børretzen. Åttitallet var tiåret da ABC-Teatret blomstret under Einar Schankes ledelse. Han fortsatte utleie til Det Norske Teatret, Nationaltheatret, Tram-teatret og Prima Vera samt egenproduksjoner som «Solstreif”», «Revy 83», «Little Shop of Horrors», «Revy for alle Penga» og «I Pose og Smekk». «Den Spanske Flue» var en av Einar Schankes store suksesser på ABC-Teatret i 1990. Den klassiske oppsetningen som ble en gjenganger på norsk fjernsyn i julen.

Da Schanke døde i 1992, tok Tom Sterri over og blåste nytt liv i revy-teateret og presenterer produksjoner som «Festrevy for Norge», «Typisk Norsk», «Kom som du er» og «Alt for Moro». Sterri drev teateret frem til lokalene ble totalskadd av en voldsom eksplosjon natt til lille julaften i 1999. Ødeleggelsen var total og bygningsmassen måtte rives ned til grunnfjellet.

Gjenoppbygging av Edderkoppen Teater

Eiendomsselskapet som eide bygningen som senere har blitt til Scandic St. Olavs plass kjøpte lokalene etter eksplosjonen. Kjøper måtte forplikte seg til å gjenoppbygge teaterbygningen til å være minst like stor som den gamle. Grunnsteinen til det nye teateret ble lagt ned av Wenche Foss og Ylvis brødrene, og høsten 2003 var gjenoppbygningen ferdig. Teateret tok tilbake sitt opprinnelige navn Edderkoppen Teater. Åpningsforestilling var «På nett med byen». Utover totusentallet setter Edderkoppen Teater opp en rekke forestillinger som blant annet «Raske Menn: The Fast Show», «Hair», «Ylvis III», «Sound of Music», «Raske Menn Show 2&3», «Inger-Lise elsker 70-tallet», «Ylvis 4», og  «The THRILL of Michael Jackson».

Edderkoppen Teater blir til Edderkoppen Scene

Etter mange store suksesser spilte Edderkoppen Teater sin siste forestilling «Mot i brøsta» i desember 2014. Eier overfører driften til Scandic Hotels og etter omfattende ombygging åpnet scenen i mai 2016 med nytt navn; Edderkoppen Scene. Adressen er den samme på St. Olavs plass 1. og bygningsmassen består i dag av Scandic St. Olavs plass, Edderkoppen Scene og Seua restaurant, bar & lounge. Scenen har i dag plass til 345 personer i orkester. Tidligere balkong 1 og 2 har blitt til en ny sal med navnet «Solisten» med plass til opp til 200 personer.

Edderkoppen Scene åpnet september 2016 med forestillingen «Thank You For The Music: Vi elsker ABBA». Edderkoppen har fortsatt sin tradisjon som en aktiv formidler av kulturopplevelser. Scenen er en profesjonell scene som huser både lokale Oslo talenter og profesjonelle utøvere innen et bredt kulturuttrykk. Scenen leies ut til produsenter, privatpersoner, firmaer og event. Ta kontakt med oss om du ønsker å leie scenen.

Hold deg oppdatert!

Bli med og motta nyheter, konkurranser og tilbud fra Edderkoppen Scene.

Jeg ønsker å motta siste nytt fra Edderkoppen Scene